Een jaar ervaring met WordPress MU
Najaar 2008 maakte ik voor het eerst kennis met WordPress MU, na ruim een jaar wordt het tijd om mijn ervaringen op een rijtje te zetten.
WordPress MU… wat is dat?
Even uitleggen: WordPress (wordpress.org) is een open-source pakket waarmee je weblogs en niet al te ingewikkelde websites kunt maken. WordPress MU (mu.wordpress.org) is in feite hetzelfde, maar met het verschil dat je het maar één keer hoeft te installeren om meerdere websites op te zetten. MU (spreek uit mjoe) staat dan ook voor multi-use.
Themes (om je WordPress-site een eigen smoel te geven) en plugins (extra snufjes) hoef je maar één keer te installeren. Per website kun je beslissen deze wel of niet te activeren. Elke WordPress MU-website draait naar keuze op een eigen subdomein (sitenaam.laterna.nl), of in een submap (laterna.nl/sitenaam).
Het ei van Columbus voor wie meerdere WordPress-websites beheert? Soms wel, soms niet. Hieronder mijn bevindingen.
Voordelen van WordPress MU?
Uniformiteit in beheer
Zoals gezegd hoef je bij WordPress MU alle themes en plugins maar één keer te installeren. Dus zodra een nieuwe versie van een plugin verschijnt, hoef je die maar eenmalig bij te werken. Dat scheelt veel werk als je heel veel websites beheert. Zeker als het gaat om een security-upgrade is het belangrijk om snel om te kunnen schakelen naar een veilige nieuwe versie.
Meertalige websites
WordPress MU is handig bij het opzetten van een meertalige website. Voor elke taal maak je een nieuwe website aan. Bouw in de layout een taalswitch in en je bent al een heel eind op streek.
Backups
WordPress MU stopt de data van alle websites in één en dezelfde MySQL-database. Je hoeft dus maar één database te backuppen. Maak je een nieuwe website aan op dezelfde WPMU-installatie? Als je eenmaal hebt gezorgd voor een goede backupprocedure, dan wordt de nieuwe website automatisch meegenomen.
OTAP
Complexe websites worden vaak volgens het OTAP-stappenplan opgezet (Ontwikkeling, Test, Acceptatie, Productie), of een vereenvoudigde versie daarvan, bijvoorbeeld alleen Test en Productie. In WordPress MU kun je voor elk van deze stappen een aparte website aanmaken. Zodra een stap is afgerond, kun je de website overkopiëren naar de volgende website. Alle websites draaien echter op dezelfde server, waardoor je minder snel voor verrassingen komt te staan als een website live gaat.
Aggregatie
Heb je een hele serie weblogs onder WordPress MU en wil je een voorpagina maken met een overzicht van de laatste blogberichten, of een tagcloud van alle blogs? Er bestaan diverse plugins die dit voor je kunnen doen, zoals AHP Sitewide Recent Posts for WPMU en WordPress MU Sitewide Tags Pages. Een voorbeeld van zo’n totaaloverzicht zie je op weblogs.nos.nl en www.blogo.nl.
Geavanceerde rechtenstructuur
Bij WordPress werd al onderscheid gemaakt tussen auteurs en beheerders, maar bij WordPress MU gaat de rechtenstructuur nog een stap verder. Je hebt daar beheerders voor de hele WordPress MU-installatie en ook beheerders per afzonderlijke site, of combinatie daarvan. Gebruikers kunnen zowel redacteur als beheerder zijn, of zelfs redacteur van de ene site en beheerder van de andere site. Je hoeft maar één keer je wachtwoord te wijzigen en de wijziging geldt voor alle websites.
En de nadelen van WordPress MU?
Tot zover allemaal goed nieuws. Afgelopen jaar heb ik ook een aantal minpunten van WordPress MU ondervonden.
Beperkte compatibiliteit
Het overgrote deel van alle WordPress-plugins en themes is gemaakt voor de klassieke WordPress-versie. De meeste draaien ook wel op WordPress MU, maar soms vraagt het wat extra programmeerinspanning om een plugin of theme ook daar goed te laten werken. Het is me ook zelf overkomen: je koopt voor 75 dollar een mooi WordPress-theme, bij installatie blijkt die niet geschikt voor WPMU, maar dat stond niet op de site toen ik dat theme kocht.
Downtime bij upgraden
Is er een belangrijke nieuwe WordPress-versie verschenen? Bij WPMU hoef je maar één installatie te upgraden. Maar dat is tegelijkertijd ook een nadeel: mocht de upgrade niet vlekkeloos verlopen (bijvoorbeeld omdat een van de plugins niet compatibel is met de nieuwe versie), dan zijn álle websites op die installatie uit de lucht totdat jij het probleem hopelijk hebt opgelost.
Grotere kwetsbaarheid
Ook hacks brengen grotere risico’s met zich mee bij WordPress MU. Zoals gezegd maken alle websites gebruik van dezelfde MySQL-database. Als een WPMU-installatie is gekraakt, dan kunnen álle websites verloren gaan.
Niet up-to-date
WordPress MU is gebaseerd op de programmeercode van WordPress. Zodra een beveiligingslek wordt gevonden, verschijnt een nieuwe versie van WordPress. Daarna duurt het meestal een paar dagen, of zelfs nog langer, voordat ook WordPress MU eindelijk is bijgewerkt.
Uiteraard heb ik er begrip voor dat open-source software grotendeels vrijwilligerswerk is en dat veel ontwikkelaars dit naast hun reguliere baan doen. Toch zit deze vertraging in het updaten van WPMU mij niet lekker. Voor hackers is het immers een kleine moeite om een script te schrijven dat internet afzoekt naar WordPress MU-websites die nog niet up-to-date zijn. Als het dagen duurt voordat een WPMU-site weer veilig is, dan hebben ze zeeën van tijd om toe te slaan.
Subdomeinen en submappen
Zoals gezegd kun je bij de installatie van WordPress MU kiezen of een website een subdomein (sitenaam.laterna.nl) of een submap (laterna.nl/sitenaam) moet worden van het hoofddomein. Die keuze kun je maar één keer maken. Het is wel mogelijk om later alsnog te switchen van het een naar het ander, maar dat is bepaald niet eenvoudig en de benodigde stappen worden bij mijn weten nergens op de officiële website uitgelegd (wel op particuliere blogs). Doorgaans wordt aangeraden om in deze situatie alles opnieuw te installeren.
Verder heeft WordPress MU nog een onhebbelijkheid: hij laat standaard www. in het adres van het hoofddomein weg. Mijn website heeft daardoor een jaar lang laterna.nl als adres gehad, in plaats van www.laterna.nl.
Nu maakte dat in de praktijk niet zo gek veel uit: je werd van www.laterna.nl automatisch doorgelinkt naar laterna.nl. En ook hier kun je met enig kunst- en vliegwerk het www. wel weer terugkrijgen in het adres. Toch raakt dit bij mij een principieel punt: ik wil dit soort dingen zélf beslissen. Waarom moet WPMU per se afwijken van de conventie dat alle webadressen met www beginnen?
Conflicten met andere toepassingen
Zodra je op een Linux-server kiest voor installatie van WordPress MU op subdomeinen, dan kunnen er complicaties optreden. Afhankelijk van hoe je de DNS hebt gewijzigd, kunnen bestaande subdomeinen opeens niet meer werken, bijvoorbeeld webmail.laterna.nl. Dit is allemaal wel op te lossen, maar het rechtzetten van DNS-settings is tijdrovend omdat sommige wijzigingen pas na enkele uren effect hebben.
Als je geen toegang hebt tot je eigen DNS, dan is mijn advies: installeer WPMU-websites als submappen, niet als subdomeinen – het kan je een heleboel rompslomp schelen.
Kortom?
Het is niet mijn bedoeling om WordPress MU hier af te kraken – alleen maar om de plussen en minnen in kaart te brengen.
Voor mij persoonlijk is WPMU niet de juiste oplossing gebleken. Ik beheer maar een handjevol weblogs en ben tot de conclusie gekomen dat WordPress MU in mijn situatie meer overhead oplevert dan bespaart. Inmiddels ben ik weer teruggegaan naar afzonderlijke WP-installaties.
Toch zijn er situaties waar WPMU wel degelijk een goede oplossing is. Ik denk dan aan een combinatie van de volgende omstandigheden:
- schaal: je hebt te maken met meer dan pakweg 5 WordPress-websites
- uniformiteit: alle websites hebben grote overeenkomsten in vormgeving en functionaliteit, zodat het beheer van themes en plugins overzichtelijk blijft
- heldere taakverdeling: je werkt met meerdere mensen en kunt de taken van admin en author goed scheiden
Ook denk ik dat WordPress MU hogere eisen stelt aan de rol van beheerder:
- technische kennis: Linux, DNS, PHP, MySQL-databases, zelf kunnen sleutelen aan themes en plugins (mochten deze niet goed werken in WPMU)
- beschikbaarheid: in geval van beveiligingsincidenten moet de admin snel kunnen ingrijpen en tijdens zijn vakantie moet er altijd een plaatsvervanger zijn
Kan jouw organisatie of team voldoen aan deze voorwaarden? Ga dan gerust aan de slag met WordPress MU, bij verantwoord gebruik zul je er veel plezier van hebben.
En anders: denk er nog eens goed over na. Misschien is dan de klassieke versie van WordPress nog zo gek niet – ook al moet je die voor elke website apart installeren.
ErwinSK
Waar zal ik is mee beginnen Wessel? Na het lezen van jouw pagina weet ik waar ik zal beginnen, ik ga verder waar ik al mee bezig was, het separaat houden van diverse WordPress sites. Ook ik heb de mogelijkheden onderzocht, de voor en nadelen van MU. Ik, als ‘creatieve’, heb helemaal geen zin om als een regisseur rollen en rechten uit te delen en dat is wel van belang wanneer je met Wp-mu gaat werken. Het is inderdaad zo, wanneer je een handje vol, (wordpress) websites hebt, zo als jij al beschreef, het veel handiger is om deze separaat te houden. En in mijn geval wil ik elke site een, ‘Eigen Gezicht’, geven. Tevens is dit ook mijn sterkste kant binnen mijn creatieve denken.
Telkens weer opnieuw beginnen, ook wel, ‘Zep Tepi’, genoemd, dit stamt nog uit de tijd van de oude Egyptenaren.
Wanneer je telkens weer vanuit de basis begint en niet een, ‘basis idee’, helemaal uitmelkt, dan… Dan pas kun je stellen dat je jezelf onderscheid van de markt.
Mijn conclusie. WordPress MU is mooi voor, ‘Grootgrutters’, of ideële instellingen. Ik kies zelf voor de vrijheid, dit ten einden mijn autonomie te bewaken.
Goede Groet,
Erwin Koot
laterna
Groot gelijk Erwin, voor een vormgever zou ik inderdaad niet snel WPMU aanraden, veel te grootschalig en te veel op ICT-beheer gericht. Het updaten naar nieuwe core- en plugin-versies gaat zo gemakkelijk, dat verschillende WordPress-websites naast elkaar beheren nauwelijks extra overhead oplevert.
Erwin Maas
Ik heb weken zitten prakkizeren over wel of niet een MU-installatie of losse installaties, ik heb één hoofdpagina van waaruit ik verwijs naar subpagina’s, op de hoofdpagina heb ik nu WP geinstalleerd en heb WP alleen nog nodig voor een stuk of drie andere subpagina’s.
Na het lezen van dit stuk heb ik de knoop doorgehakt en ga verder met afzonderlijke instanties van WordPress, vooral het (mogelijk) niet werken van thema’s en plugins vind ik een minpunt en de veiligheid al niet minder. Overigens, wat (andere) Erwin al zei: omdat de subsites heel uiteenlopende (hoofd)onderwerpen bevatten, past daar een ander thema ook beter bij,
Ik ga dus ook voor de single-WP installaties
Johan
Via Google ben ik bij je berichtje terechtgekomen omdat ik eenzelfde probleem heb met het bereken van het webmail subdomein na de installatie van WordPress Multisite.
Als ik nu mail.mijndomein.nl intik, wordt ik automatisch geredirect naar http://www.mijndomein.nl. Hoe heb jij dit probleem verholpen. Via de DNS, of anders?
laterna
Als ik me goed herinner lukte dat met een ‘DNS-wildcard’:
http://ma.tt/2003/10/wildcard-dns-and-sub-domains/
Mocht je dit zelf niet kunnen aanpassen, dan kun je ongetwijfeld bij je provider informeren.
Succes!
colin
Beste,
voor een projectje in de toekomst heb ik een domeinnaam geregistreerd in de aard van verzamelen.nl
Hierbij wil ik voor uiteenlopende onderwerpen, telkens een ander subdomein aanmaken.
dan krijg je bv
munten.verzamelen.nl
postzegels.verzamelen.nl
whiskey.verzamelen.nl
Zo zal ik uiteindelijk een vijftigtal subdomeinen aanmaken.
Is het dan aangeraden om wordpress mu te gebruiken, of bestaat er een alternatief?
Ik zou dan eventueel willen werken met verschillende plugins voor de homepagina, zoals bv:
– meest bekeken
– meeste reacties
– hoogst beoordeeld
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Mvg
laterna
Beste Michaël,
Sinds de introductie van WordPress 3.0 heb je geen WPMU meer nodig. In WordPress is er nu een Multisite-mogelijkheid. Ik heb die nog niet uitgeprobeerd, dus moet je ervoor doorverwijzen naar de officiële WordPress-site.
Ik vermoed (maar weet niet zeker) dat WordPress 3.0 Multisite niet meer het probleem heeft van incompatibele plugins, zoals hierboven in mijn blogpost over WPMU beschreven. Grote kans dat de door jou genoemde plugins ook voor Multisite werken.
Succes, Wessel
Harold Kuepers
Hoi,
Ik ben bezig met een eigen website oor Nederweert. We willen met een aantal mensen deze site gaan vullen.
Ik ben nu zelf aan het kijken om deze te bouwen. Heb ervaring met WP maar niet met multi site. Nederweert heeft 6 kerktoren en we willen eigenlijk dat als ik op een posting van bijv Ospel klik alles op die pagina Ospel gerelateerd is.
Verder willen we natuurlijk dat als je zoekt op de site je alles vindt. Het is tenslotte 1 groot drop.
Is multi site aan te raden of is er een andere oplossing. Ik ben geen ICTer maar kan wel sleutelen aan thema’s etc.
Hoor graag
Grutjes Harold
Edwin
Ik ben op zoek naar een simpele manier om een site in twee talen weer te geven. Bovenstaande lijkt me te ingewikkeld voor een site van pakweg 10 pagina’s. Ik denk toch dat ik er voor kies om naast de Nederlandse site een separate Engelse tegenhanger te maken. Dan blijft alleen nog even een URL-probleem. Ik denk dat ik ga werken met een .nl en een .com versie. Dan moet ik alleen de Google-analytics-resultaten straks bij elkaar tellen.
Rinus de Vreede
Hoi Edwin,
ik zit met hetzelfde probleem, en wil er geen automatische vertaling op. maar wel kunnen switchen tussen 2 of meer talen.
hoe heb jij het opgelost?
alvast bedankt voor je reactie, grt