WordPress upgraden: een stappenplan


Waarom handmatig

Dankzij de plugin WordPress Automatic Upgrade (http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-automatic-upgrade/) is het mogelijk om het upgraden van WordPress geheel aan WordPress zelf over te laten. In de praktijk blijkt deze plugin echter lang niet altijd foutloos te werken, vooral als er grotere sprongen in versienummers worden gemaakt. Handmatig upgraden is wat bewerkelijker, maar wel veiliger.

Vooraf checken: plugins

WordPress upgraden naar een nieuwe versie heeft alleen zin als alle geïnstalleerde plugins ook onder deze nieuwe versie werken. Als de nieuwe versie nog maar een paar dagen oud is, heb je kans dat dit nog niet het geval is, met name als een plugin wat minder bekend is.

Op de officiële WordPress-website is voor alle plugins informatie te vinden voor welke versies ze geschikt zijn. Als een plugin nog niet geschikt is voor de nieuwe WordPress-versie, heb je de keuze uit deze plugin afschaffen, of de hele upgrade af te blazen en net zo lang te wachten totdat ook een nieuwe versie van de plugin beschikbaar is.

Nieuwe versie downloaden

Die is hier te vinden: http://wordpress.org/download/

Pak het zip-bestand uit en verwijder de submap wp-content uit de map met uitgepakte bestanden (dus niet de gelijknamige map van de server!). Dit laatste is om te voorkomen dat straks de bestaande plugins en themes verwijderd worden.

Kopieer nu het bestand wp-config.php van de server naar de overeenkomende plaats in de map met uitgepakte bestanden.

Vervolgens moet je nog een Nederlands taalbestand downloaden met dezelfde versie als WordPress zelf. De officiële site daarvoor is http://nl.wordpress.net, maar deze site loopt nogal achter. Een alternatief is de site http://www.werkgroepen.net/wordpress/. Het taalbestand heeft de extensie .mo.

Backup maken

Maak een backup van de SQL-database en kopieer met FTP alle WordPress-mappen en -bestanden van de server naar je eigen pc. Deze mappen en bestanden staan in de home (meestal public_html geheten) en in de submappen wp-admin, wp-content en wp-includes.

Plugins uitschakelen

Schakel in WordPress alle plugins uit. Als je deze stap vergeet, kun je later problemen krijgen.

Oude versie door nieuwe vervangen

Verwijder op de server de submappen wp-admin en wp-includes, niet wp-content.

Verwijder in de home alle bestanden, behalve .htaccess.

Upload de nieuwe WordPress-versie van je pc naar de server.

Upload vervolgens het taalbestand naar de map wp-content/languages.

Database upgraden

We hebben nu alle programmabestanden van WordPress bijgewerkt. Nu nog datzelfde doen voor de MySQL-database met alle berichten, pagina’s en andere inhoud. Dit kun je gelukkig aan WordPress zelf overlaten. Start de upgrader via je browser: www.jewordpresswebsite.nl/wp-admin/upgrade.php. Het bijwerken van de database is een kwestie van seconden.

Plugins weer inschakelen

Schakel alle plugins weer in die je voor deze upgrade had gedeactiveerd.

© Wessel Zweers, Laterna Media - fotografie: Alexandre Duret-Lutz