Handleiding WordPress voor redacteuren


Over deze handleiding

Deze handleiding beschrijft WordPress vanaf versie 2.7. Voor oudere versies zijn de grote lijnen dezelfde, alleen zul je bepaalde functies op een iets andere plaats terugvinden.

Auteur: Wessel Zweers, 2007-2009.
Overname van deze handleiding op andere websites en op andere informatiedragers is niet toegestaan. En waarom zou je dat ook willen? Deze handleiding is immers 24 uur per dag gratis toegankelijk en wordt door mij voortdurend uitgebreid en verbeterd.

Met dank aan: ….. (hier komt je naam te staan als je een fout ontdekt in deze handleiding of een zinvolle aanvulling hebt).

Inloggen

Om een WordPress-website te beheren heb je geen speciale software nodig, alleen een internetverbinding en een webbrowser. Welke browser maakt niet uit: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Google Chrome, noem maar op.

Ga naar het volgende adres om in te loggen:

http://jouwdomein/wp-admin/

met in plaats van jouwdomein het werkelijke domein, bijvoorbeeld www.laterna.nl.

Mijn eigen opdrachtgevers en relaties ontvangen hun gebruikersnaam en wachtwoord per e-mail. Ben je geen klant, informeer dan bij degene die WordPress op je site heeft geïnstalleerd.

Je komt nu op de beginpagina van WordPress, het Dashboard. Deze openingspagina bevat voornamelijk WordPress-nieuwtjes en is eigenlijk alleen voor techneuten interessant.

Wél belangrijk is de horizontale navigatiebalk, met de opties dus Schrijven, Beheren, Design, Reacties, enzovoorts.

Voor redacteuren zijn vooral relevant:

  • Schrijven: nieuwe pagina’s en berichten maken
  • Beheren: bestaande pagina’s en berichten bijwerken
  • Reacties: al of niet goedkeuren

De overige onderdelen zijn meer gericht op beheerders.

Wachtwoord wijzigen

Het is aan te raden om je wachtwoord regelmatig te wijzigen, of in ieder geval een ander wachtwoord in te stellen dan je in eerste instantie van de maker van je WordPress-site hebt gekregen.

Klik hiervoor rechtsboven op Mijn Profiel. Onderaan deze pagina is een blokje met Wijzig Je Wachtwoord. Twee keer nieuw wachtwoord intikken en klikken op Werk Profiel Bij.

Pagina’s of berichten?

WordPress kent twee vormen van tekstinhoud: pagina’s en berichten. In de praktijk blijkt dat deze vaak worden verward. Het is dus belangrijk het verschil goed te kennen.

Pagina’s hebben een statisch karakter. Hier kun je informatie plaatsen die niet vaak verandert, bijvoorbeeld een overzicht van je producten of je contactgegevens. Pagina’s kunnen hierarchisch worden geordend, met andere woorden: onder een pagina kun je subpagina’s hangen en onder ieder daarvan weer subsubpagina’s, enzovoorts.

Berichten zijn bedoeld voor nieuws en blogpostings. WordPress biedt de mogelijkheid om berichten chronologisch te sorteren en op allerlei manieren te archiveren, bijvoorbeeld op maand of op rubriek. De laatste paar berichten kunnen op de voorpagina worden getoond, mits Laterna of de beheerder van je WordPress-website daarvoor een voorziening heeft gemaakt.

Kortom: een kleine zakelijke website in WordPress zal voornamelijk uit pagina’s bestaan; weblogs bestaan vooral uit berichten.

Pagina’s

Bestaande pagina’s wijzigen

Klik in de Dashboard op Beheren en vervolgens op Pagina’s (dus niet op Berichten, want dat is voor weblogs). Je krijgt een overzicht van alle pagina’s op de site. Let niet op de kolom ID, deze getallen zijn door het systeem gegenereerd en hebben verder geen betekenis.

Kies een pagina en klik rechts op Bewerken. Je krijgt een invoerpagina met allerlei blokjes en kadertjes. De eerste keer lijkt dit heel wat, maar het valt allemaal best mee.

Van de rechterkolom heb je maar twee blokjes nodig: Onderdeel van en Pagina volgorde. Klik op de plustekentjes om ze uit te vouwen – als ze dat nog niet waren.

  • Bij Onderdeel van kun je aangeven onder welke andere pagina deze pagina komt te hangen. Hiermee kun je alle pagina’s op de site hierarchisch ordenen. Je kunt hiermee ook een bestaande pagina van de ene rubriek naar de andere rubriek op de site verplaatsen.
  • Als je twee pagina’s in het menu van volgorde wilt laten verwisselen, dan kun je dat forceren via het blokje Pagina volgorde en ze oplopende getallen geven, bijvoorbeeld 1 en 2, of 10 en 20.

De brede linkerkolom bestaat uit een titel (dit is de kop bovenaan elke pagina op de site), de pagina-inhoud (zie verderop) en een blokje Uploaden (heb je niet nodig als je alleen maar tekst wijzigt).

Het blokje Pagina-inhoud: belangrijk zijn de twee tabjes Zichtbaar en Code.

  • Als je op Zichtbaar klikt, krijg je de tekst te zien zoals in een tekstverwerker of in Frontpage. Met de bekende icoontjes B en I kun je iets vet of cursief maken. Verder heb je mogelijkheden om opsommingen te maken, met en zonder nummertjes.
  • Als je op Code klikt, krijg je een kale tekst met HTML-codes. Dit is eigenlijk alleen handig voor heel ingewikkelde opmaak die je met standaard tekstverwerkingsmogelijkheden niet voor elkaar krijgt. Zelden nodig dus.

Het blokje Pagina-inhoud is normaliter nogal klein. In de rechterbenedenhoek van dit blokje zie je echter drie diagonale streepjes. Klik erop en maak daarmee het venster groter.

Zodra je klaar bent met je tekstwijzigingen, klik je op de knop Bewaar. Je komt dan weer terug in Pagina Beheer, met het overzicht van alle pagina’s op de site. Zoals je ziet, is er ook een knop Bewaren en doorgaan. Die zou handig kunnen zijn als je bijvoorbeeld net gebeld wordt en je even snel je wijzigingen wilt opslaan om straks weer verder te gaan.

Nieuwe pagina’s toevoegen

Klik in de Dashboard op Schrijven en Pagina’s. Nogmaals: verwar pagina’s niet met berichten!

Als je met succes wel eens een bestaande pagina hebt gewijzigd (zie vorige paragraaf), dan zal het aanmaken van een nieuwe pagina geen verrassingen met zich meebrengen. Let erop dat je bij het opslaan niet op Bewaar klikt, maar op Publiceer. Anders wordt de pagina wel opgeslagen, maar nog niet zichtbaar gemaakt voor bezoekers.

Een pagina bekijken

Klik op Beheren en Pagina. Klik in het overzicht bij de betreffende pagina op Bekijken. Je krijgt dan de pagina te zien zoals bezoekers die zien. Met één klein verschil: op de pagina zie je een extra link met bewerk deze pagina of edit this entry. Klik hierop en je komt meteen weer terug in de WordPress-editor.

De extra link werkt alleen als je bent ingelogd in WordPress. Met andere woorden: normale bezoekers van je site krijgen deze optie niet te zien.

Ontbreekt de extra link, zelfs als je bent ingelogd? Mogelijk heeft de maker van je WordPress-site dit uitgeschakeld. Klaag bij hem of haar als je dit een gemis vindt.

Berichten

Nieuwe berichten toevoegen

wordt nog toegevoegd

Bericht bekijken

wordt nog toegevoegd

Fotogalerijen

Dit onderdeel is niet standaard aanwezig in WordPress en werkt alleen als de WordPress-plugin NextGEN Gallery is geïnstalleerd. Voor technische info: http://wordpress.org/extend/plugins/nextgen-gallery/.

Een bestaande galerij bijwerken

  • In het hoofdmenu van WordPress: klik op Gallery.
  • Klik op Manage Gallery.
  • Kies de juiste galerij in het overzicht en klik rechts op Bewerk (of Verwijderen als die helemaal weg moet).
  • Klik op Gallery Settings.
  • Kijk welke map er bij Path is ingevuld (wp-content/gallery/ en nog iets).
  • Start een FTP-programma, log in op de website en ga naar deze map.
  • Upload nieuwe foto’s van je harde schijf naar de map. Het formaat van de foto’s op je harde schijf doet er niet toe; WordPress zorgt ervoor dat alles goed komt.
  • Terug naar WordPress: klik op Scan Folder For New Images. De nieuwe foto’s worden toegevoegd.

Een nieuwe galerij aanmaken

  • In het hoofdmenu van WordPress: klik op Gallery.
  • Klik op Add Gallery.
  • Kies een naampje bij New Gallery (mijn advies: gebruik kleine letters en geen leestekens).
  • Klik op Add Gallery.
  • Klik op Upload Images.
  • Klik op Bladeren en kies een foto op je harde schijf. Herhaal dit voor iedere foto die je wilt uploaden.
  • Klik op Choose Gallery en klik op de naam van de nieuwe galerij.
  • Klik onderaan op Upload Images.

Heb je veel foto’s om te uploaden?
Dan bestaat er een snellere methode om ze te uploaden:

  • Start een FTP-programma, log in op de website, ga naar de map wp-content/gallery/ en ga naar de map die je zojuist hebt aangemaakt.
  • Upload de foto’s van je harde schijf naar deze map. Ook hier doet het formaat van de foto’s op je harde schijf er niet toe; WordPress zorgt ervoor dat alles goed komt.
  • Terug naar WordPress: klik op Import Image Folder.
  • Vul bij Import From Server Path de naam in van je nieuwe galerij.
  • Klik op Import Folder.

Nu nog de nieuwe galerij op een webpagina zetten:

  • Klik achtereenvolgens op Beheren, Pagina’s en de pagina waarop de galerij moet komen.
  • Vul in het grote vak onder het kopje Pagina de volgende toverformule in:

of 2, of 3, enzovoorts.

  • Klik op Bewaar en bekijk de pagina.
  • Op één pagina kun je ook meerdere galerijen zetten door deze formule te herhalen (met een witregel ertussen).

Extra informatie voor zoekmachines

Dit onderdeel is niet standaard aanwezig in WordPress en werkt alleen indien de WordPress-plugin All in One SEO Pack is geïnstalleerd. Ter achtergrondinfo: SEO = Search Engine Optimization, dus optimalisatie voor zoekmachines. Technische info: http://wordpress.org/extend/plugins/all-in-one-seo-pack/.

Belangrijk voor zoekmachines

Voor zoekmachines is niet alleen de tekst op een webpagina bepalend hoe hoog je scoort, maar drie verborgen elementen tellen eveneens mee:

  • title: dit is wat je ziet in de blauwe balk van je browservenster als je de pagina bezoekt
  • description: een omschrijving, die in Google verschijnt in de zoekresultaten
  • keywords: extra trefwoorden die bij je site passen

Title en description zijn mede bepalend voor een goede positie in zoekmachines. Over keywords zijn de meningen verdeeld, waarschijnlijk maakt het toevoegen van deze trefwoorden weinig tot niets uit. Te veel keywords (meer dan pakweg 30 per pagina) kunnen zelfs averechts werken: dan kun je door Google worden ‘gestraft’ met een extra lage positie.

Hoe voeg je dit toe in WordPress

  • Klik achtereenvolgens op Beheren, Pagina’s en de titel van de pagina die je wilt aanpassen.
  • Blader naar beneden en klik op One SEO Pack.
  • Vul bij Omschrijving een duidelijke samenvatting van de pagina in, maximaal 1 of 2 zinnen.
  • Bij Titel hoef je niet per se iets in te vullen. Als je dit leeg laat, wordt standaard de naam van de pagina, gevolgd door de naam van de site ingevuld. Hier kun je van afwijken, maar mijn advies is om dat alleen in incidentele gevallen te doen.
  • Eventueel kun je bij Zoekwoorden nog extra trefwoorden invullen, maar nogmaals: doe dit heel beperkt.
  • Klik rechts op Bewaar om de wijzigingen op te slaan.
© Wessel Zweers, Laterna Media - fotografie: Alexandre Duret-Lutz