WordPress-pagina’s beveiligen met een wachtwoord


In WordPress kun je elke willekeurige pagina beveiligen met een wachtwoord. Als een bezoeker naar deze pagina surft, moet hij/zij eerst dat wachtwoord intikken en pas daarna wordt de inhoud van de beveiligde pagina zichtbaar. Handig als je bijvoorbeeld informatie wilt aanbieden exclusief voor een besloten publiek, bijvoorbeeld je bestaande klanten. Je hoeft die klanten alleen maar het wachtwoord te geven, ze hebben verder geen gebruikersnaam nodig en ze krijgen allemaal hetzelfde wachtwoord.

Als de beveiligde pagina ook nog onderliggende pagina’s heeft, dan krijgen die automatisch hetzelfde wachtwoord. Dit is niet standaard zo in WordPress, maar wel op de WordPress-websites die ik zelf bouw (voor techneuten: met de plugin FT Password Protect Children Pages).

Een eenmaal gekozen wachtwoord kun je naderhand heel goed wijzigen in een nieuw wachtwoord. Sterker nog: ik raad aan dat regelmatig te doen. Vergeet natuurlijk niet je publiek in te lichten over het veranderde wachtwoord.

1. Het wachtwoord instellen

Klik in het WordPress-dashboard links op het onderdeel Pages (Pagina’s). Kies in het lijst de pagina die je wilt beveiligen. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe pagina toevoegen.

In het rechterkader Publish (Publiceer) zie je Visibility: Public staan. Klik daarnaast op Edit (Bewerk).

Klik de optie Password Protected aan en tik bij Password (Wachtwoord) een zelfgekozen wachtwoord in. Bevestig daaronder met OK.

Ga vervolgens naar het eind van de pagina naar het kadertje Password Protect Enhancement. Tik bij Password Form Text een melding in om je bezoekers te vertellen dat ze een wachtwoord moeten intikken. Bijvoorbeeld: “Deze pagina is alleen toegankelijk voor onze klanten. Bent u klant? Bel ons om het wachtwoord te krijgen.” De optie Display Excerpt kun je op No laten staan.

Ga weer terug naar boven en klik rechts op de blauwe button Update Page. De pagina is nu beveiligd, evenals alle onderliggende pagina’s.

2. Tekst toevoegen aan de beveiligde pagina

Dit kun je via de editor toevoegen, op dezelfde manier als bij standaard WordPress-pagina’s. Klik weer op Update Page als je klaar bent.

3. Downloads toevoegen aan de beveiligde pagina

Wil je een pdf-bestand of een andere download op de site zetten en alleen toegankelijk maken voor je privé-publiek?

Bovenaan de pagina zie je achter Upload/Insert vier icoontjes. Om een pdf toe te voegen klik je op het vierde icoontje (het tweede en derde icoontje is voor video- en audiobestanden).

Er verschijnt een venster met de kop Andere Bestanden Toevoegen. Klik op Select Files, blader naar de betreffende map op je pc, klik op het pdf-bestand dat je op de site wilt zetten, en bevestig met Openen. Het bestand wordt meteen op de site gezet, meestal duurt dat maar een paar seconden.

Blader naar beneden in dit venstertje en klik op de knop Invoegen In Bericht. Het venstertje verdwijnt en in de editor is een blauwe onderstreepte tekst toegevoegd. Voor je bezoekers wordt dit een hyperlink waar ze op kunnen klikken om het bestand te downloaden. De blauwe tekst kun je eventueel redactioneel nog bijschaven.

Herhaal deze stap als je nog meer bestanden wilt toevoegen. Na afloop: Update Page om op te slaan. Dat was het!

Let op: de hier beschreven methode brengt met zich mee dat de pdf-bestanden zelf niet beveiligd zijn, alleen de pagina met de link ernaartoe. In de praktijk zal deze methode afdoende werken, maar die is niet 100% waterdicht en dus niet geschikt voor zeer vertrouwelijke documenten!

© Wessel Zweers, Laterna Media - fotografie: Alexandre Duret-Lutz