Handige WordPress-plugins


Een WordPress-plugin kiezen

Er zijn duizenden plugins voor WordPress. Grote kans dat er voor een bepaalde wens verschillende geschikte plugins zijn.

Enkele criteria om een keuze te maken:

  • belangrijk: is die geschikt voor de laatste WordPress-versie, of staat de ontwikkeling al een tijdje stil?
  • wat voor positieve en negatieve reviews kun je erover via de WordPress-forums en via Google vinden? (let in het bijzonder op geheugengebruik en op mogelijke conflicten met andere plugins)
  • hoeveel sterren krijgt die op de WordPress-site?
  • maakt de website van de auteur een degelijke indruk, veel documentatie enzovoorts?

Mijn favoriete plugins

Onderstaande plugins gebruik ik standaard voor mijn eigen websites en die van mijn opdrachtgevers. Met deze set dek je een groot deel van je behoeftes om een professionele website te ontwikkelen en adequaat te beheren.

(laatste update: 11/8/2016, WP Lightbox 2 geschrapt)

Dashboard Notepad
Beheer je samen met anderen een WordPress-site? Met deze plugin kun je korte boodschappen voor de medebeheerders achterlaten. Die krijgen ze direct na het inloggen in WordPress te zien. Maar ook goed te gebruiken voor persoonlijke actielijstjes, bv. met alle resterende acties om de site live te laten gaan.
Zelf gebruik ik deze plugin om op elke WordPress-site van al mijn relaties een logboek aan te leggen wanneer ik de laatste updates heb uitgevoerd. Handig bij het factureren.

Wordfence Security
Momenteel de populairste beveiligingsplugin voor WordPress. Als je één plugin installeert om je website minder snel gehackt te laten worden, laat het dan deze zijn. Wel even goed kijken naar de vele opties die erin zitten.
Is het configureren van Wordfence voor je iets te hoog gegrepen? Veruit de simpelste beveiligingsplugin is Block Bad Queries (BBQ). Deze hoef je alleen maar te installeren en te activeren, verder niets. Is weliswaar wat minder compleet dan Wordfence, maar nog altijd beter dan helemaal niets. Installeer hoe dan ook altijd een beveiligingsplugin. Altijd.

UpdraftPlus – Backup/Restore
Plugin om automatische backups te maken van je hele site, zowel de database (met o.a. al je pagina’s en posts) als je uploads (plaatjes), plugins en templates. Er zijn talloze backupplugins, maar wat deze voor mij ideaal maakt, is de mogelijkheid om alle backups extern weg te zetten op Google Drive. Dat laatste vind ik belangrijk, want als in het ergste geval de harde schijf van de webserver crasht, heb je elders nog een kopie van de hele site. Andere plugins die overweg kunnen met Google Drive, zijn voor zover ik weet allemaal betaald. Het configureren van de koppeling met Google Drive is wel vrij omslachtig. Dat ligt niet zozeer aan UpdraftPlus, maar aan de Google Drive-API.

Gravity Forms
Indrukwekkende sleur-en-pleur-wizard om formulieren te maken. Ook handig: alle ingevulde formulieren worden niet alleen per e-mail verstuurd, maar ook in WordPress opgeslagen. Helaas is dit geen gratis plugin, maar die paar tientjes zijn het zeker waard.

Yoast SEO for WordPress
Goed doordachte SEO-module met oneindig veel configuratiemogelijkheden. Genereert ook een XML-sitemap, die je kunt aanmelden bij Google via de Webmasters Tools. Bevat zelfs ‘breadcrumbs’, functionaliteit die eigenlijk onder het kopje navigatie thuishoort.

WP Super Cache
Vrijwel elke website wordt een stuk sneller als je een cachingplugin installeert. Zo’n plugin verlicht de belasting van de MySQL-database door kopietjes van veelbezochte pagina’s te maken en de bezoekers die voor te schotelen in plaats van de actuele versie. WP Super Cache is zeker niet de enige goede cachingplugin en ook het bovengenoemde Wordfence heeft een caching-optie, maar deze plugin ken ik al jaren, inclusief alle haken en ogen.

Google Analytics by MonsterInsights
Doet veel meer dan de standaard Google Analytics-code in je site plakken, bijvoorbeeld ook uitgaande links tellen en je statistieken koppelen aan AdSense.

Easy Table
In een handomdraai een tabel invoegen in een pagina. Die tabel kan ook een CSV-bestand (Excel) zijn, erg handig. Met de plugin Table Sorter kun je die tabel vervolgens ook sorteerbaar maken voor bezoekers van je site. Daarvoor hoeven ze slechts op de naam van de sorteerkolom te klikken.

MapPress Easy Google Maps
Voeg een Google-kaartje toe aan een pagina of post. Handig voor contactpagina’s.

Redirection
In principe moet je nooit de webadressen van je website veranderen, want dat kost je opgebouwde PageRank en bezoekers. Doe je dat toch, dan kun je met deze plugin bezoekers op verouderde webadressen doorsluizen naar de nieuwe adressen. Mooie rapportage van hoe vaak bezoekers op oude adressen komen, en vooral: hoe ze daar terecht zijn gekomen. Ik zou deze plugin wel met mate gebruiken: bij websites met veel bezoekers en en honderden redirects kan de WordPress-database langzaam maar zeker helemaal vollopen met log-gegevens en wordt je site steeds trager.

Custom Menu Wizard
Heel fijn voor uitgebreide websites met complexe hiërarchie. Met deze plugin kun je op elke pagina in de linker- of rechterkolom een lijstje verwante pagina’s maken die in dezelfde hoek van de hiërarchie zitten. Dit klinkt tamelijk abstract, maar voor een concreet werkend voorbeeld: zie de pagina Pelgrimstochten op Trek 11, en dan de linkerkolom onder het kopje Zie ook.

 

© Wessel Zweers, Laterna Media - fotografie: Alexandre Duret-Lutz