Tekst en redactie
Ik ben inzetbaar voor zowel tekstschrijven als het nalezen/bewerken van aangeleverde teksten.
- webredactie (ook beeldbewerking met Photoshop)
- eindredactie (boeken/tijdschriften)
- teksten schrijven (handleidingen, publicaties, nieuwsbrieven)
Specialismen
Mijn schrijfstijl is neutraal en informatief, ik ben geen marketeer. Ik schrijf voornamelijk over ICT, maar daarnaast ook over cultuurhistorie, boeddhisme en recreatie (wandelen en fietsen). Teksten van mijn hand zijn gepubliceerd in de Volkskrant, het AD en tijdschriften. Bekijk deze selectie van artikelen.
Ook voor eindredactie en tekstcorrectie weten opdrachtgevers mij te vinden. Ik weet uit mijn hoofd de juiste spelling van vaak verkeerd gespelde woorden als cappuccino, cafés, typefout en zzp’er. Ook weet ik het verschil tussen tenslotte en ten slotte, en tussen indertijd en destijds. Maar voor mij gaat tekstcorrectie veel verder dan de juiste spelling. Net als goede muziek moet een goede tekst een heldere opbouw en indeling hebben. En elke zin moet raak zijn. Recht op het doel af.
Portfolio: Computer!Totaal
Voor het publiekstijdschrift Computer!Totaal schrijf ik incidenteel artikelen. Twee omslagartikelen:
- Maken computers ons dommer? (2015)
- Scoren in Google: maak uw website zoekmachinevriendelijk (2007)
In het verleden ben ik ook interim eindredacteur van dit blad geweest.
Portfolio: recreatie, natuur en cultuurhistorie
Ik schrijf niet alleen maar over techniek, maar ook over totaal andere onderwerpen. Van drie LAW-wandelgidsen ben ik co-auteur:
- Pelgrimspad deel 1 (2009)
- Hollandse Kustpad (2004)
- Waterliniepad (2004)
Opdrachtgever: Routewerk.
In 2005 was ik co-auteur en co-eindredacteur van de gids Mooi land, een gids met recensies van mooie landschappen en natuurgebieden in Nederland. Uitgegeven door Veen, in samenwerking met de stichting Natuur & Milieu.
Portfolio: vertalingen forumsystemen
Van alle webtoepassingen hebben forums misschien wel de meest complexe gebruikersinterface. Drie keer heb ik een compleet forumsysteem vertaald van Engels naar Nederlands:
- WP Symposium (2015)
- Ning (2009)
- phpBB (2003)
In alle gevallen was de werkwijze hetzelfde: een lijst van duizenden zinsneden stuk voor stuk vertalen, of de bestaande vertaling kritisch herzien. Uiteraard is de kunst om ervoor te zorgen dat die zinsneden samen goedlopende zinnen gaan vormen die begrijpelijk zijn voor gebruikers. Extra keuzes die je moet maken zijn: wel of niet gebruikers tutoyeren, en welke terminologie hou je aan (knop/button, icoontje/plaatje, event/activiteit, enzovoorts).
Uiteindelijk is een vertaling voor mij pas geslaagd bij de ultieme lakmoesproef: is het forum ook begrijpelijk voor een gebruiker die het forum voor het eerst bezoekt?
Portfolio: documentatie Fietsersbond Routeplanner
De Fietsersbond Routeplanner is de beste routeplanner voor fietsroutes in Nederland. Er werken vele honderden vrijwilligers aan mee, die de database middels een complex cartografisch systeem up-to-date houden. Daarvoor is in de loop der jaren een uitgebreide handleiding geschreven door een oud-Fietsersbondmedewerker.
In de periode 2013-2014 heb ik de bestaande vrijwilligershandleiding radicaal onderhanden genomen. Met behulp van een slimme conversietool werd een lange en complexe webpagina met duizenden hyperlinks en plaatjes omgezet naar Google Drive. Daarnaast is de indeling van de meer dan 330 pagina’s tellende handleiding radicaal op de schop gegaan en zijn een paar delen herschreven en geactualiseerd.
Het resultaat: vrijwilligers kunnen sneller relevante passages terugvinden en tevens hoofdstukken gemakkelijker uitprinten op A4-formaat. Bovendien kunnen ze in de kantlijn vragen en suggesties ter verbetering toevoegen. Deze feedback is nuttige input en kan leiden tot tekstuele aanpassingen door beheerders van de Fietsersbond.
Verder heb ik in 2014 zo’n 90 pagina’s interne technische documentatie geschreven voor de Fietsersbond Routeplanner. Het belang van volledige en actuele documentatie voor een organisatie kan in mijn ogen niet goed genoeg benadrukt worden. Goede documentatie maakt niet alleen je naaste collega’s blij, maar bovenal: het is een essentieel onderdeel van kwaliteitszorg en kennismanagement.
Portfolio: Netkwesties
Journalist Peter Olsthoorn, redacteur Bert Klei en ik hebben in 2000 Netkwesties opgericht, een webmagazine over juridische en maatschappelijke aspecten van internet. Van 2000 tot 2003 waren vrijwel alle artikelen van mijn hand; tot 2005 was ik zowel redacteur als webmaster.
Boek en website: internet & privacy
In 2001 schreef ik het boek Internet en privacy, uitgegeven door Sdu Uitgevers. Een van de weinige boeken die geheel in de FAQ-vorm zijn geschreven – en deze stijlvorm beviel me prima.
Deze website ging samen met een website: www.internetprivacy.nl (niet meer in de toenmalige vorm online), gesponsord door hostingprovider Xs4all. De website bevatte dagelijks nieuws en van elk hoofdstuk uit het boek een korte samenvatting.
Laatste reacties