Zelf een filmpje zetten op YouTube


Een aantrekkelijke website biedt meer dan alleen maar tekst. Met een paar welgekozen plaatjes en filmpjes breng je saaie webpagina’s tot leven. Deze pagina beschrijft een simpele methode om een filmpje op je website te tonen. Het gaat in twee stappen: (1) zet het filmpje eerst op YouTube en (2) toon vervolgens de YouTube-videospeler op je eigen pagina.

Over deze handleiding

Auteur: Wessel Zweers, mei 2009.
Sorry, overname van deze handleiding op andere websites en op andere informatiedragers is niet toegestaan. En waarom zou je dat ook willen? Deze handleiding is immers 24 uur per dag gratis toegankelijk en wordt voortdurend uitgebreid en verbeterd.

Neem de tijd

Het uploaden van filmpjes is niet ingewikkeld, maar kost wel tijd. Je bent namelijk sterk afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding. Trek daarom de eerste keer rustig 1 of 2 uurtjes uit om de onderstaande stappen uit te proberen. Begin er niet aan als je eigenlijk over een kwartiertje al had willen slapen, of zo meteen de deur uit had willen gaan.

Waarom YouTube?

YouTube biedt meer capaciteit
Het ligt voor de hand om een zelfgemaakt filmpje ergens in de webruimte bij je eigen hostingprovider neer te zetten en dan met een of andere truc dat filmpje toonbaar te maken in je eigen website. Deze werkwijze is op zich best mogelijk, maar dan krijg je al snel last van twee grote nadelen:

  • de opslag van filmpjes vraagt veel webruimte (bij hostingproviders zul je al snel je tax bereiken)
  • het afspelen van filmpjes vraagt veel bandbreedte (vooral bij een ‘shared hosting’ abonnement waarbij verschillende klanten op één webserver gehuisvest zijn, zal je provider hier niet blij mee zijn)

Bij YouTube heb je van deze bezwaren geen last. Je kunt vrijwel onbeperkt filmpjes uploaden en het afspelen ervan belast alleen de servers van YouTube, niet je eigen provider. Door overname van bepaalde YouTube-codes kun je een filmpje op YouTube ook toonbaar maken op je eigen site. Zo krijgen je bezoekers het gevoel dat het filmpje op jouw site staat. In internetjargon heet dit embedden.

YouTube levert je extra bezoekers
YouTube is een enorm populaire website. Via YouTube kun je extra bezoekers trekken die jouw site wellicht niet op een andere manier hadden gevonden. Als je een heel aantrekkelijk filmpje hebt gemaakt, dan kun je ook andere sitebeheerders de mogelijkheid bieden om jouw filmpje op hun site te publiceren.

YouTube is gratis
Nou ja… de enige keerzijde is dat er een YouTube-logootje op je site wordt getoond en soms een reclameboodschap.

Een account aanvragen

Allereerst heb je een account nodig bij YouTube. Als je dat nog niet had: ga naar http://www.youtube.com en klik op Registreren (of Sign Up, afhankelijk van welke taal YouTube tegen je praat).

Vul het formulier in, plus een werkend e-mailadres. Op het ingevulde e-mailadres krijg je een bevestigingsmail gestuurd waarop je moet reageren. Pas na bevestiging wordt je account geactiveerd.

Mijn advies: kies een ander wachtwoord dan waarmee je inlogt in WordPress, je FTP-programma of je webmail.

Heeft het filmpje het goede formaat?

Bij YouTube geldt een uploadlimiet van 100 MB. Met deze beperking kun je in principe elk filmpje van hooguit 5-10 minuten uploaden. Maar je maakt het jezelf én YouTube een stuk gemakkelijker als je je filmpje in een prettig formaat aanbiedt – in ieder geval niet in avi, want met dit formaat zit je al snel boven de 100 MB.

Komt je filmpje direct van je digitale camera en staat het toch wel in avi-formaat? Dan is het handig om het eerst even te converteren naar een ander, minder diskrovend formaat. Dan kun je doen met bijvoorbeeld Windows Movie Maker, dat op elke Windows-pc is voorgeïnstalleerd. Je vindt dit programma via je startmenu.

In de Verkenner:

  • navigeer naar de map waar je filmpje staat

In Movie Maker:

  • klik op het tabje Collecties
  • versleep via de Verkenner het avi-bestand naar het grote witte vak met de kop Collecties
  • versleep hetzelfde filmpje (Movie Maker noemt dit een clip) van het witte kader naar de horizontale videobalk onderaan het scherm
  • je kunt deze handeling herhalen als je verschillende filmpjes wilt samensmeden tot één geheel (gefeliciteerd, je eerste videomontage)
  • ga nu met Ctrl+P naar de Wizard Film Opslaan
  • geef een duidelijke bestandsnaam (sorry voor het betuttelen: liefst een naam zodat je over twee jaar bij het opruimen van je harde schijf nog steeds meteen weet waar dit filmpje over gaat)
  • geef een map en klik op Volgende
  • Movie Maker geeft een schatting van de bestandsgrootte, let er op dat dit beneden de 100 MB is
  • klik weer op Volgende en Movie Maker start de conversie van avi- naar wmv-formaat (kan enkele minuten duren)
  • klik na de conversie op Voltooien
  • verlaat Movie Maker als je verder niets meer te converteren hebt

De video uploaden

De meest tijdrovende stap: nu ga je het filmpje van je pc daadwerkelijk uploaden naar YouTube. Hoeveel tijd dit precies kost hangt af van je internetverbinding, maar als het erg lang duurt kun je rustig iets anders gaan doen.

  • Meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord, en klik rechtsboven op Aanmelden (of Sign In).
  • Klik op de button Video uploaden en navigeer naar de map op je harde schijf met het filmpje.
  • Zodra je het bestand hebt gekozen, begint YouTube direct met uploaden!
  • Ondertussen kun je wat extra informatie opgeven, zoals Titel en Beschrijving. Dit is niet alleen overzichtelijker voor jezelf, maar bovendien kan een uitnodigende omschrijving weer extra bezoekers trekken.
  • Voldoende informatie ingevoerd? Klik op Wijzigingen opslaan. Dit kun je al doen voordat YouTube klaar is met uploaden.
  • Aan de blauwe balk zie je hoever YouTube is met uploaden. Aan het eind lijkt er even niets te gebeuren, maar achter de schermen is YouTube nog even aan het werk. Vooral niet je browser afsluiten!
  • Zodra YouTube helemaal klaar is, krijg je de melding Succes: Je video-instellingen zijn opgeslagen. Gefeliciteerd, je filmpje staat op YouTube!

Controleren of het is gelukt

Klik op de knop Ga naar ‘Mijn Video’s’. Je krijgt een overzicht van alles wat je tot nu toe op YouTube hebt gezet. Klik bij het laatste filmpje op de knop Afspelen en kijk of het filmpje tot het einde toe wordt afgespeeld.

YouTube-code in je eigen site plakken

De laatste stap: het filmpje embedden in je eigen site.

  • Tijdens het afspelen zie je in het lichtblauwe infokadertje rechts het woord Insluiten (of Embed). Pal daaronder is een veld met een lange regel HTML-code, zoiets als:
     
    <object width="425" height="344">
    <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/RBSm50LIkqA&hl=nl&fs=1"></param>
    <param name="allowFullScreen" value="true"></param>
    <param name="allowscriptaccess" value="always"></param>
    <embed src="http://www.youtube.com/v/RBSm50LIkqA&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash"
     allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
    </object>
    

    Kopieer deze regel, bijvoorbeeld door er met de rechterkant van de muis op te klikken en Kopiëren te kiezen.

  • Open een nieuw browservenster en ga daarin naar WordPress, of een ander systeem waarmee je je website onderhoudt.
  • Kies een pagina waarop je je filmpje wilt tonen. Indien WordPress: kies voor HTML-weergave, niet voor WYSIWYG-weergave.
  • Plak de gekopieerde HTML-code op de gewenste plaats en klik op Bewaren.
    Bezoekers zouden nu het filmpje op jouw pagina moeten kunnen zien. Zo niet, kijk of je de HTML-code van YouTube wel goed hebt overgekopieerd.

Weergaveformaat aanpassen

In bovenstaande HTML-code zie je twee keer:

width="425" height="344"

Dit zijn de afmetingen (in pixels) waarmee de video op je site wordt getoond. Hier kun je rustig een beetje mee spelen om de video iets groter of kleiner te maken, zodat die beter aansluit bij de vormgeving van je site.

Let op:

  • Breedte en lengte moet je dus steeds twee keer aanpassen, bij <object> en bij <embed>.
  • Breedte en lengte hebben een verhouding van ongeveer 5:4. Om misvorming te voorkomen kun je het beste deze verhouding aanhouden. Twee voorbeelden:
    width="300" height="240"
    width="550" height="440"
© Wessel Zweers, Laterna Media - fotografie: Alexandre Duret-Lutz