10 reacties


  • Willem Mol

    Dit is de beste vergelijking van deze systemen die ik tot nu toe ben tegengekomen. Hartelijk dank. Ik heb een stuk minder ervaring met Typo3 dan met Drupal. Aangaande Drupal wil ik suggereren voor je redacteuren om in ieder geval de diff en autosave modules in te zetten. Het is misschien niet zo gebruiksvriendelijk als timemachine maar werkt praktisch hetzelfde. Het OTAP-argument tegen Drupal is volgens mij eigenlijk niet meer goed te handhaven nu aegir 0.4 beta zich extreem stabiel toont en drush make en de feature servers op het toneel zijn verschenen.

    december 18, 2010
  • Hi Wessel,

    Goed verhaal. Ik merk wel dat je kennis over TYPO3 echt wel gedateerd is. Het hele aspect van Flexible Content Elements bespreek je niet, en zo mis je veel cruciale zaken die de vergelijking verbeteren. T3N heeft een goede vergelijking tussen beide systemen gemaakt aan de hand van een interview tussen kopstukken uit zowel de Drupal als TYPO3 wereld. In mijn ogen een van de beste vergelijkingen met actuele kennis.

    december 18, 2010
  • Judging by Google Translate this seems to be a very helpful comparison. Is there a way I can convince you to provide an English translation of this text? We’re a German Drupal shop so we have to deal with questions about how Drupal is different from TYPO3 all the time.

    december 19, 2010
  • Wessel Zweers

    @ Willem en Ric:
    Nuttige aanvullingen, bedankt!

    @ Anja:
    Thanks, it’s a big surprise for me that this post even attracts visitors from abroad. My first concern is improving this post by incorporating useful additions and corrections that readers supply in these comments. If there is a significant number of non-Dutch speaking visitors, I will then surely look if I can find someone to translate this post in English or German!

    december 20, 2010
  • Ja, het blijft natuurlijk een mening. Het is wel zo dat Drupal wat gebruiksvriendelijker is, maar dat is Joomla bijvoorbeeld ook. Ik heb zelf ooit, na zeer uitgebreide studie, gekozen voor Joomla. Ik denk dat daar de meeste toekomst in zit voor kleine tot middelgrote sites. De nieuwe versie 1.6 met uitgebreide ACL is perfect.

    Anderen vinden Drupal weer de minste, tsja wat moet je nu?
    http://www.hiprank.com/drupal-vs-joomla-vs-typo3.html

    januari 17, 2011
  • Ik vind dat er een groot verschil is in beide systemen qua permissies/autorisaties.
    In TYPO3 kun je bijna oneindig ver hierin gaan. Drupal niet.
    Wat ik ook merk is dat als iets niet standaard in Drupal zit, dat er dan heel snel een module voor wordt geschreven. In korte tijd heb je een hele batterij aan custom modules voor je site/intranet.
    Mijns inziens heeft Drupal wel meer potentie puur en alleen vanwege de community en de love die daaromheen hangt. Er wordt veel geld gesponsord (miljoenen) wat weer allerlei innovaties kan stimuleren.
    Verder ben ik het in zijn algemeen behoorlijk eens met je artikel :).

    Overigens mist Drupal een TemplaVoila uitvinding van TYPO3 en andersom mist TYPO3 een CCK-Views uitvinding van Drupal 🙂

    juli 28, 2011
  • Berend Jan

    Bedankt! Zeer informatieve vergelijking. Hier heb ik iets aan.

    augustus 31, 2011
  • Vincent

    Thanks!

    Ik probeer Drupal 7 (D7) uit, gewoon een kleine site bouwen. Ik gebruik Zen. Het concept van inhoudstypes ontgaat me nog. Er zijn er twee standaard, ik heb er eentje toegevoegd. Maar als ik inhoud wil “toepassen” dan bestaat er volgens Drupal nog geen inhoudstype. Afijn. Als er nou ergens diepere documentatie was, of een bruikbare thread.

    Dit is een voorbeeld. Veel modules zijn niet klaar voor D7. Maar ja, je gaat nu toch niet meer in D6 werken? Men sleutelt immers al aan D8.

    De veelgeprezen CCK is nog niet stabiel voor D7, ik tref alleen dev-versies aan. Dus die mooie feature vervalt.

    Uiteindelijk zal het voor redacteuren misschien wel lekker werken, maar voor het opbouwen van een site ben je de pineut. De systematiek is “cascading”. Drupal heeft een core. Een theme overschrijft een deel van die core. En jouw eigen bijdrage overschrijft weer een deel van het theme (of van de core). Hoe doe je dat? Door een complex systeem van .tpl.php bestanden te vullen met HTML en PHP. Niet alleen HTML/CSS, frontend developers moeten nu ook kennis nemen van PHP.

    In wezen is Drupal alleen geschikt voor een homepage en één soort vervolgpagina (dit is vast niet waar, maar het lijkt er in het begin wel heel veel op). Dat is in TYPO3 wel even anders. Pagina’s ontwerpen en implementeren, met variaties daarbinnen waar gewenst, was er altijd al en is tegenwoordig erg eenvoudig. Ook in HTML5.

    De “klachten” over TypoScript (TS)… met TypoScript valt het ook wel mee. Het is gelaagd opgezet: vaak geen TypoScript maar flexforms (bijv, voor het aantal nieuwsitems in een lijst hoef je alleen maar een getalletje in te vullen); anders constanten invullen in een form; en uiteindelijk eenvoudig tot complex TS. Maar als je dat nodig hebt zit je al heel diep in een complex systeem, niet nodig voor de eenvoudiger sites.

    Ben ik verblind door 10 jaar TYPO3 kennis? Ik denk het niet. Het systeem van de paginaboom is bijna identiek aan mappen en documenten zoals iedereen dat wel gewend is van Windows. Het onderscheid om te komen bij de pagina-eigenschappen (paginatitel bijvoorbeeld) en pagina-inhoud (alinea’s, foto’s, filmpjes, etc.) is misschien even wennen. Maar ik heb de grootste digibeten er wel binnen 2 uur mee weg zien lopen – 5 jaar geleden al, dus vóór de grote interface verbeteringen van de laatste tijd. Tegenwoordig is instructie op afstand vaak afdoende: 4 afbeeldingen volstaan voor redactioneel beheer. TYPO3 biedt ook nog eens de keuze voor backend editing én frontend editing.

    Verder wordt in TYPO3 inhoud gewoon afgehandeld als record en is het voor redacteuren “veldjes vullen”. Alsof je een formulier opstuurt. Omdat je op een pagina staat, weet je ook waar dit formulier terecht komt: op die pagina.

    Ook voor kleine en middelgrote websites is TYPO3 ook erg interessant. Een beetje TYPO3 leverancier faciliteert eventueel meerdere sites in één boom – kosten effectief en volstrekt veilig dankzij het permissie-systeem. Maar ook een eigen installatie kan snel worden gerealiseerd.

    Misschien moet ik het Drupal-licht nog gaan zien. Er is veel vraag naar, dus het zou wel handig zijn. 🙂

    oktober 11, 2011
  • Vincent,

    Even wat antwoorden op je vragen:

    CCK zit in core bij Drupal 7. (fields in core) Dus die heb je al als je D7 gebruikt. Er is wel een dev van CCK voor D7 maar enkel voor enkele extra functionaliteiten welke je waarschijnlijk niet nodig hebt.

    Verder klopt het wel dat je als themer enige kennis van PHP moet hebben om bepaalde diingen te kunnen oplossen.

    Meerdere sitess beheren met 1 core is ook bij uitstek geschikt met Drupal. Dit kan met gescheiden databases maar ook shared (dmv domains module).

    Wat betreft documentatie: er zijn legio zeer goede boeken aanwezig die je precies door deze opstartproblemen heen helpen. Het duurt even voordat het besef komt hoe krachtig Drupal is, maar als je het eenmaal door hebt wil je niet meer terug 😉

    oktober 21, 2011
  • hi Wessel, dank voor je mooie blog.

    bij TYPO3 zit zowel de data van de website als de data van de markup in dezelfde database. vandaar dat je dat gedoe met id’s hebt.

    veel simpeler zou zijn als je de markup in een andere tabel en/of database zou kunnen stoppen dan de content.

    vergelijk het met bijvoorbeeld MS-Acess. Daar kun je twee .mdb bestanden maken, de ene heeft alleen tabellen (= webcontent) en de andere (= markup) heeft geen tabellen maar referenties naar de tabellen uit de andere mdb, plus queries reports enz.

    op die manier kun je een nieuwe versie van je MS-Access programma leveren (= de markup.mdb) zonder dat je de gebruikersdata (= webcontent) overschrijft.

    hoe zit dat bij Drupal? is het daar wel gescheiden?

    hartelijke groeten,
    Ronald Wopereis
    http://www.red-seadog.com
    Open Source Your Business

    juni 19, 2012

Reageer


naam*

e-mail (wordt niet gepubliceerd)*

website

reactie*

verstuur

© Wessel Zweers, Laterna Media - fotografie: Alexandre Duret-Lutz