Archief: Ontwikkelingen
Drupal versus TYPO3: een vergelijking
- Wat Drupal en TYPO3 gemeen hebben
- Gebruiksvriendelijkheid voor redacteuren
- Architectuur: inhoudstypes
- Architectuur: taxonomieën
- Architectuur: TYPO3-boomstructuur
- Architectuur: domeinen
- Ontwikkeling: Typoscript
- Ontwikkeling: modules/extensies en complexiteit
- Ontwikkeling: documentatie
- Ontwikkeling: zoeken
- Ontwikkeling/beheer: OTAP
- Beheer: performance
- Beheer: security
- Beheer: upgraden
- Front-end: zelf themen
- Front-end: kant-en-klare themes
- Community
- Conclusie
Wie zich verdiept in de wereld van open-source contentmanagementsystemen, komt al snel bekende namen als WordPress, Joomla, Drupal en TYPO3 tegen. Vooral Drupal en TYPO3 worden vaak toegepast voor het wat steviger werk, bijvoorbeeld sites met veel subsites, met allerlei web 2.0-achtige toepassingen en met koppelingen met externe systemen. Tot op zekere hoogte worden ze voor dezelfde soort websites ingezet, maar ze zijn totaal verschillend. Welk systeem moet je kiezen? Met zowel TYPO3 als Drupal heb ik nu ruim een jaar praktijkervaring, allebei in de omroepwereld, respectievelijk bij VARA en NCRV. Hieronder mijn bevindingen als webontwikkelaar.
lees verder»Verborgen linkspam van Templatesbrowser.com in WordPress-weblogs
- op 18 mei 2007
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 5
Vorige maand roemde ik op deze plek de duizenden gratis WordPress-themes die je kunt downloaden om je weblog op te tuigen. Maar pas op: dankzij broer Onno en zijn onvolprezen dienst Follow That Page ontdekte ik vanmiddag dat sommige themes ook iets anders doen: verborgen links toevoegen naar casino-, hotel- en andere sites – kortom linkspam. En dit is de site die daarvoor verantwoordelijk is: www.templatesbrowser.com/wordpress-themes/.
lees verder»WordPress versus Movable Type: een vergelijking
- op 6 april 2007
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 8
Zoals vorige maand beloofd zal ik hier mijn eerste ervaringen posten met het weblogsysteem WordPress. Ik zal die gelijk afzetten tegen concurrent Movable Type, dat ik al vier jaar gebruik, met name voor Tweevoeter. Ga er maar even voor zitten, want dit wordt een lang verhaal.
lees verder»Spionagesoftware: nu ook in gezinsverpakking
- op 26 juni 2003
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
Al jaren bestaan er programma’s waarmee werkgevers het surfgedrag van hun werknemers in de gaten kunnen houden. Enkele softwaremakers hebben een nieuwe markt in het vizier: ongeruste ouders die willen weten wat hun kinderen op internet doen. Alles wat kinderen e-mailen, chatten en surfen gaat linea recta naar vader of moeder. Moderne opvoeding of totale controle?
lees verder»Minder openheid over softwarefouten?
- op 12 juni 2003
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
In elk computerprogramma zitten fouten. Moeten gebruikers en hackers die fouten alleen aan de producent melden, of juist aan de grote klok hangen? De internetgemeenschap wil openheid, maar grote softwarebedrijven als Microsoft vinden dat slecht voor hun imago. Microsoft probeert nu via een industriële lobby zijn standpunt tot richtlijn te verheffen.
lees verder»Patenten: de buitenspelval van e-commerce
- op 27 juni 2002
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
Patentenkwesties trekken dorgaans alleen de aandacht als ze tot een rechtszaak leiden, zoals onlangs bij Google en de New York Times. Maar achter de schermen vinden talloze achterhoedegevechten plaats die de pers niet halen. Voor ambitieuze e-commercesites is een goed patentenbeleid een zaak van leven en dood.
lees verder»Online hetze tegen veganisten
- op 16 mei 2002
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
In de berichtgeving over de moord op Pim Fortuyn speelt internet een sleutelrol. Het net bood troost (condoleanceregisters), informatie (interview met de hoofdverdachte), haat (webforums) en aanknopingspunten voor justitieel onderzoek. Netkwesties sprak met de beheerders van Animal Freedom en Vegatopia over de gevolgen van de moord voor hun sites.
lees verder»Sesam open u
- op 18 april 2002
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
Verreweg de meeste vormen van beveiliging werken met wachtwoorden en toegangscodes. Uit onderzoek blijkt dat computergebruikers daar schrikbarend slordig mee omspringen. Wat kan er allemaal misgaan met wachtwoorden en is er iets tegen te doen?
lees verder»Het bedwelmende Google-gevoel
- op 24 januari 2002
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
Twee jaar geleden had nog bijna niemand ervan gehoord, nu is de populariteit van Google tot bijna mythische hoogten gestegen. Het succes heeft Google niet alleen te danken aan slimme zoektechnologie, maar ook aan goed geoliede pr-machine. Is Google werkelijk zo goed? Enige nuchterheid is op zijn plaats.
lees verder»Pesten op internet: de zwarte kant van anonimiteit
Elektronisch pesten neemt toe. Steeds vaker krijgen kinderen beledigende e-mails, sms-berichten of boodschappen via schoolcomputers. Volgens deskundigen is elektronisch pesten nog erger dan ‘gewoon’ pesten. ‘Anonimiteit doet iets heel raars met mensen.’ Valt er iets tegen te doen?
lees verder»De Kinderconsument: laat de netkids spreken
Kinderen moeten zo veel mogelijk zelf hun internetkwesties oplossen. Dat is de filosofie van Bamber Delver, directeur van De Kinderconsument. Hij laat kinderen op school kritisch naar websites kijken en brengt ze rechtstreeks in contact met ICT-beslissers.
lees verder»Webwinkel verkoopt (geen) vuurwapens voor kinderen
- op 9 mei 2001
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
Via de site GunsForKids.com kunnen minderjarige bezoekers vuurwapens bestellen, althans zo lijkt het op het eerste gezicht. Bij nader onderzoek blijkt de site echter een ‘grap’ van een programmeur met een cynische kijk op de samenleving. Een interview met de maker over gemakzuchtige media, doorgeslagen consumentisme en vogelvrij verklaarde privacy.
lees verder»Identiteitsfraude
- op 25 april 2001
- in Commentaar, Ontwikkelingen
- 0
Een 32-jarige Amerikaan had slechts een computer in de bibliotheek nodig om de persoonsgegevens van 200 rijke landgenoten te achterhalen en ze daarmee op te lichten. Op zich al een indrukwekkende prestatie, maar nog verontrustender is dat elke willekeurige burger het slachtoffer kan worden van identiteitsvervalsing. Internet speelt daarbij de rol van katalysator.
lees verder»
Een simpel CMS: WordPress of iets anders?
Het zal duidelijk zijn als je deze site bekijkt: ik gebruik WordPress voor kleinschalige websites. Maar is dat het perfecte systeem om een site te beheren? Niet helemaal. Toch blijft het vooralsnog mijn eerste keuze. In deze blogpost deel ik mijn ervaringen en afwegingen.
lees verder»