Drupal versus TYPO3: een vergelijking
- Wat Drupal en TYPO3 gemeen hebben
- Gebruiksvriendelijkheid voor redacteuren
- Architectuur: inhoudstypes
- Architectuur: taxonomieën
- Architectuur: TYPO3-boomstructuur
- Architectuur: domeinen
- Ontwikkeling: Typoscript
- Ontwikkeling: modules/extensies en complexiteit
- Ontwikkeling: documentatie
- Ontwikkeling: zoeken
- Ontwikkeling/beheer: OTAP
- Beheer: performance
- Beheer: security
- Beheer: upgraden
- Front-end: zelf themen
- Front-end: kant-en-klare themes
- Community
- Conclusie
Wie zich verdiept in de wereld van open-source contentmanagementsystemen, komt al snel bekende namen als WordPress, Joomla, Drupal en TYPO3 tegen. Vooral Drupal en TYPO3 worden vaak toegepast voor het wat steviger werk, bijvoorbeeld sites met veel subsites, met allerlei web 2.0-achtige toepassingen en met koppelingen met externe systemen. Tot op zekere hoogte worden ze voor dezelfde soort websites ingezet, maar ze zijn totaal verschillend. Welk systeem moet je kiezen? Met zowel TYPO3 als Drupal heb ik nu ruim een jaar praktijkervaring, allebei in de omroepwereld, respectievelijk bij VARA en NCRV. Hieronder mijn bevindingen als webontwikkelaar.
Lees gewoon verder, of gebruik de inhoudsopgave links om alleen specifieke vergelijkingspunten te lezen.
Wat Drupal en TYPO3 gemeen hebben
Eerst wat basisbegrippen en de belangrijkste overeenkomsten. Drupal en TYPO3 zijn allebei PHP/MySQL-toepassingen die je op een eigen webserver kunt installeren. De kale versies (core) van beide systemen bieden al heel veel standaardfunctionaliteit, maar voor speciale doeleinden kun je nog extra aanvullende modules installeren, bij TYPO3 heten deze extensies. Beide contentmanagementsystemen hebben een back-end waarin redacteuren en beheerders kunnen inloggen voor hun dagelijkse werkzaamheden.
Drupal en TYPO3 hebben allebei een community van ontwikkelaars en gebruikers die zich inzetten voor de verdere ontwikkeling. Regelmatig verschijnen nieuwe updates van zowel core als modules/extensies. Meestal gaat het om nieuwe features en bugfixes, soms om reparatie van veiligheidslekken.
Gebruiksvriendelijkheid voor redacteuren
Het succes van een contentmanagementsysteem (cms) binnen een organisatie wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door het draagvlak onder redacteuren. Zij werken er immers het meeste mee. Daarom behandel ik dit punt bewust als eerste. En op dit punt scoort Drupal duidelijk beter dan TYPO3. Webredacteuren die met Drupal werken heb ik eigenlijk nooit horen klagen dat het van nature een te ingewikkeld systeem zou zijn, integendeel. Stagiaires kunnen er al vrij snel mee aan de slag, zonder dat een ontwikkelaar ze voortdurend te hulp moet schieten.
De TYPO3-interface is daarentegen veel minder intuïtief, ik heb weleens scheldpartijen van gefrustreerde webredacteuren moeten aanhoren. Vaak verwijzen ze naar het immens populaire WordPress, een pakket waarmee steeds meer redacteuren ervaring hebben. Hoewel WordPress niet geschikt is voor het grote werk, zie je heel duidelijk dat WordPress qua gebruiksvriendelijkheid steeds meer de meetlat wordt waarlangs anders cms’en worden gelegd. En dan komt TYPO3 er niet zo best van af.
Een dikke plus dus voor Drupal. Toch zijn hierbij twee nuances op hun plaats. Allereerst is er in 2010 een nieuwe TYPO3-release verschenen (4.4) met een sterk verbeterde interface. TYPO3 probeert dus een inhaalslag te maken, goede zaak.
Daarnaast heeft TYPO3 een nuttige feature die van levensbelang kan zijn voor webredacteuren: de mogelijkheid om redactionele bewerkingen ongedaan te maken en verwijderde items uit een virtuele prullenbak terug te halen. In Drupal heb ik weleens gezocht naar dergelijke functionaliteit, maar wat ik vond was veel simpeler en lang niet full-proof. En tja, en als het een keer flink misgaat, dan blijft er nog maar één redmiddel over: in allerijl een databasebackup terugzetten.
Architectuur: inhoudstypes
Dit vind ik duidelijk een van de sterkste punten van Drupal. Dankzij de Drupal-module CCK (Content Construction Kit) kun je alle inhoudstypes (pagina’s, nieuwsberichten, adressen, gebruikers, vul zelf maar aan) via de back-end helemaal zelf configureren. Per inhoudstype kun je onbeperkt velden toevoegen en per veld het datatype (tekst, getal, plaatje, enzovoorts) specificeren. CCK is zó standaard geworden in Drupal dat vrijwel alle andere modules er goed mee samenwerken.
In TYPO3 is het ook wel mogelijk om je eigen inhoudstypes op maat te maken, maar dat ging altijd veel omslachtiger. Vaak zie je hierbij de TYPO3-extensie tt_news opduiken: aanvankelijk bedoeld voor nieuwsberichten, maar gaandeweg gebruikt voor van alles en nog wat, bijvoorbeeld om er portfolio-items in te zetten.
Een andere mogelijkheid is om voor specifieke inhoudstypes een aparte TYPO3-extensie te maken. Het werkt allemaal, maar uit oogpunt van transparantie, van integratie in andere modules en van slagvaardig debuggen geef ik toch de voorkeur aan de back-end als dé plek om inhoudstypes te definiëren en te beheren – dus zoals Drupal dat doet.
Heb je in Drupal eenmaal je eigen inhoudstypes gedefinieerd, dan kun je met de Views-module bepalen hoe ze op het scherm worden getoond. In essentie is Views niets anders dan een interface om query’s op je eigen inhoudstypes te specificeren. MySQL-kenners zullen juichen bij het lezen van de vorige zin.
Architectuur: taxonomieën
Drupal heeft nog een geweldige ingebouwde feature: taxonomieën. Net als CCK en Views is deze functionaliteit zo ingeburgerd dat talloze andere modules er vrijwel probleemloos mee samenwerken.
Dankzij taxonomieën heeft Drupal mijn manier van websites bouwen fundamenteel veranderd. Waar ik nu standaard mee begin, is eerst een of meer taxonomieën aanmaken en die koppelen aan de belangrijkste navigatiemenu’s. Daarna bekijk ik per taxonomie welke inhoudstypes erbij moeten komen en per inhoudstype welke datavelden erin moeten zitten.
In feite is dit de top-down benadering van een informatiearchitect. Vroeger werkte ik veel meer bottom-up: eerst inhoudstypes maken en dan pas kijken hoe je die content met rubrieken en tags inhoudelijk kunt ontsluiten en integreren in ander delen van de toekomstige site.
Architectuur: TYPO3-boomstructuur
TYPO3 heeft een volstrekt andere architectuur dan Drupal, die pakweg evenveel verschilt als de Chinese met de Engelse taal. De kern is een boomstructuur, waaraan je vrijwel alles kunt hangen: statische pagina’s, nieuwsitems, templates, geregistreerde gebruikers, gebruikersrechten, noem maar op.
In het begin heb ik erg moeten wennen aan dit concept. Die boom doet weliswaar denken aan een soort sitemap voor bezoekers van de site, maar deze vergelijking gaat al vrij snel mank. Nieuwsitems bijvoorbeeld: de detailpagina van een nieuwsitem hang je niet apart in de boom, maar alle nieuwsitem samen stop je samen in een storage-map, die je heel ergens anders in de boomstructuur kunt plaatsen. Ook kun je bepaalde zijtakken van de boom exclusief gebruiken voor templates, storagemappen en gebruikersgegevens.
Uiteindelijk is de TYPO3-boomstructuur dus een soort mengvorm van een sitemap voor redacteuren en een opbergsysteem voor ontwikkelaars en beheerders. Overzichtelijk en eenduidig is anders, maar ik moet ook wel weer toegeven: heb je het nogal abstracte principe van de boomstructuur eenmaal in je vingers, dan heb je genoeg bagage om ook complexe TYPO3-sites in betrekkelijk korte tijd te doorgronden.
Architectuur: domeinen
Bij TYPO3 en Drupal is het allebei mogelijk om content vanuit één installatie over verschillende domeinen en subdomeinen te serveren. Dit is een heel sterk punt van TYPO3: je kunt aan elk punt in de TYPO3-boomstructuur een domeinrecord hangen, zodat de onderliggende takken toegankelijk zijn via dat domein. Bij Drupal moet je hiervoor aparte modules inschakelen, en ik heb gemerkt dat de integratie met andere modules lang niet altijd perfect is – glad ijs dus.
Ontwikkeling: Typoscript
Iedere TYPO3-ontwikkelaar en -beheerder krijgt vroeg of laat te maken met Typoscript. Aanvankelijk was Typoscript bedoeld als een simpel XML-achtig configuratietaaltje voor webdesigners die niet met PHP kunnen of willen werken. In de loop der jaren is deze scriptingtaal echter zo complex geworden (met name door stdWrap) dat de mogelijkheden veel en veel verder reiken en er hele boeken over zijn verschenen.
Met Typoscript heb ik altijd een haat-liefdeverhouding gehad. In het gunstigste geval kun je met Typoscript dingen voor elkaar krijgen zonder nieuwe TYPO3-extensies te bouwen of bestaande extensies aan te passen. In het ongunstigste geval wordt Typoscript te veel gebruikt als onnodige vervanging van PHP-code. Het gevolg: honderden regels Typoscript-code, die door zijn sterk afwijkende, niet-sequentiële manier van abstraheren veel moeilijker te doorgronden is dan hetzelfde aantal PHP-regels. Typoscript vond ik bovendien altijd lastig te debuggen, bij mijn weten zijn daar geen goede tools voor zoals bij PHP. Typoscript is ook nog veel zwijgzamer dan PHP als het gaat om errors en warnings.
Ontwikkeling: modules/extensies en complexiteit
Drupal noemt ze modules, TYPO3 noemt ze extensies, maar het gaat om hetzelfde: extra bouwstenen die je optioneel kunt installeren. Vanuit de community worden er al duizenden aangedragen, waarvan een groot deel van uitstekende kwaliteit. Daarnaast bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid om zelf nieuwe modules te ontwikkelen – en bij voorkeur later weer terug te geven aan de community.
Zelf heb ik geen praktijkervaring met het bouwen van TYPO3-extensies, wel met het debuggen en aanpassen van Drupal-modules. Drupal werkt met hooks: functies die bestaande functionaliteit in de Drupal-core veranderen of uitbreiden. Dat lijkt heel overzichtelijk, maar ergens is er toch wel een grens. Als je lang doorgaat met extra modules installeren, bereik je naar mijn gevoel bij Drupal eerder een omslagpunt dan bij TYPO3. Dat omslagpunt uit zich in de vorm van niet gemakkelijk op te lossen bugs en performanceproblemen.
Ik ben er nog niet achter waar ‘m dat precies in zit. Mogelijk dat de vrij horizontale Drupal-architectuur ervoor zorgt dat er meer afhankelijkheden ontstaan in een complexe website. Interessant leesvoer wat dit betreft is The problem of Drupals exponential complexity van Bèr Kessels.
De boomstructuur van TYPO3 – hoe warrig ook voor redacteuren en beginnende ontwikkelaars – lijkt uiteindelijk toch beter te schalen. Het is prima mogelijk om extensies alleen aan relevante delen van een website te hangen, wat interferentie en afhankelijkheden tussen extensies een stuk zou kunnen beperken.
Ontwikkeling: documentatie
Hier kan ik kort over zijn: zowel bij Drupal als bij TYPO3 is die goed. Er zijn handleidingen voor beginners en gevorderden op internet te vinden, en ook in boekvorm. Wel merk ik in de praktijk dat als je met specifieke probleempjes zit, je bij Drupal meer kans hebt om bruikbare oplossingen te vinden dan bij TYPO3, simpelweg doordat Drupal wereldwijd meer gebruikers heeft en er meer over geblogd wordt.
Ontwikkeling: zoeken
TYPO3 en Drupal hebben allebei out-of-the-box een zoekmogelijkheid. Bij TYPO3 is die slecht schaalbaar, bij sites van meer dan een paar honderd webpagina’s is die al merkbaar traag. De standaardzoeker van Drupal doet het iets beter, maar ook die raad ik niet aan voor complexe sites.
De oplossing in beide gevallen is integratie met externe zoekoplossingen. Bij TYPO3 is mnoGoSearch een veelgebruikte oplossing; bij Drupal heb ik goede ervaringen met Apache SOLR.
Ontwikkeling/beheer: OTAP
Het is vanzelfsprekend dat je nieuwe functionaliteit eerst ontwikkelt en test, alvorens die live te zetten. Vaak wordt hierbij het OTAP-model aangehouden: Ontwikkel, Test, Acceptatie, Productie.
Deze stapsgewijze werkwijze impliceert dat je af en toe nieuwe code moet overzetten naar een andere omgeving. Dat klinkt eenvoudig, maar de praktijk valt tegen. Drupal- en TYPO3-websites bestaan allebei voor een deel uit statische bestanden (PHP, templates, CSS) en voor een deel uit configuratie die in de MySQL-database wordt opgeslagen.
De statische bestanden zijn simpel over te zetten (al of niet met een versiebeheersysteem als SVN), maar de configuratie is lastiger. Als je een hele database overzet vanuit Ontwikkel, Test of Acceptatie naar Productie, dan wordt de bestaande redactionele content in de productieomgeving overschreven. Je moet dus maar een klein stukje van de database overzetten. In praktijk werkt het vaak het snelst door de configuratie op Productie handmatig opnieuw door te voeren. Met het risico dat je daarbij fouten maakt.
TYPO3 heeft daarbij nog een extra complicatie: in Typoscript wordt vaak verwezen naar specifieke knooppunten in de boomstructuur. TYPO3 doet dat met automatisch gegenereerde id’s. Maar pagina’s met redactionele content gebruiken ook die id’s. Het gevolg: als je een al bestaande site op Productie terugkopieert naar Ontwikkel om nieuwe features te ontwikkelen, dan gaan ontwikkelaars op Ontwikkel en redacteuren op Productie onbedoeld dezelfde id’s gebruiken. Bij het overzetten van ontwikkelwerk naar Productie moet je dus alle id’s langslopen en zonodig hernummeren.
Enfin, ik kan me voorstellen dat dit verhaal over id’s erg gedetailleerd wordt. Wat ik maar wil zeggen: Drupal en TYPO3 zijn allebei niet ideaal qua OTAP, waarbij Drupal net iets minder problematisch is. Overigens weet ik niet of TYPO3 op dit punt in het afgelopen jaar veel is veranderd. Als je als TYPO3-ontwikkelaar hier iets meer over weet, dan ben je welkom dat onderaan te melden bij de reacties.
Beheer: performance
Bij elke PHP/MySQL-toepassing zie je hetzelfde beeld: hoe meer bezoekers er komen, hoe trager je site wordt. Vaak is MySQL de bottleneck. Zowel bij Drupal als bij TYPO3 heb ik gezien dat het aantal database-query’s voor de homepage van een portaalsite kan oplopen tot tussen de 500 en 1000. Voor één pagina!
Caching is dus noodzakelijk en bij beide cms’en kunnen diverse cachingtechnieken voorhanden die veel performancewinst kunnen opleveren. In die zin is er dus nauwelijks verschil.
Beheer: security
In beide systemen worden weleens veiligheidslekken ontdekt, waarna onder regie van het Drupal Security Team of het TYPO3 Security Team een nieuwe versie van de core of van een specifieke module/extensie wordt uitgebracht. In frequentie en ernst van gevonden problemen zie ik geen wezenlijk verschil tussen Drupal en TYPO3.
Beheer: upgraden
Hier scoort TYPO3 veel beter. Gemiddels eens per twee jaar verschijnt een major release van Drupal. Als ik deze woorden tik, staat versie 7.0 op het punt van verschijnen. Major releases van Drupal brengen altijd ingrijpende veranderingen met zich mee. Zelf heb ik een keer een relatief eenvoudige Drupal-site geüpgrade van 5 naar 6. Daar was ik dagen mee bezig, vooral omdat enkele Drupal 5-modules niet meer in 6 werkten en daarvoor andere oplossingen moesten worden gezocht.
Upgraden bij TYPO3 geeft veel minder kopzorgen. De enige nieuwe major release die ik ooit bij TYPO3 heb meegemaakt, versie 4.0, gaf betrekkelijk weinig problemen.
Front-end: zelf themen
Drupal en TYPO3 zijn beide van nature meer georiënteerd op back-end webontwikkelaars, minder op themers. In beide systemen is theming een vak apart. HTML en CSS zijn vaak verspreid over templates, modules en configuratie in de back-end. Het is vaak lastig om ‘even’ iets aan te passen.
In de praktijk merk ik dat dat met Drupal wel wat sneller gaat dan bij TYPO3. Net als bij WordPress werk je bij Drupal met HTML-templates waar je PHP-functies in kunt stoppen. Vooral als je ervaring hebt met WordPress, zul je Drupal-theming veel sneller oppikken dan TYPO3-theming.
Aan de andere kant heeft Drupal een euvel dat TYPO3 weer niet heeft: de naar mijn smaak nogal doorgeslagen neiging om werkelijk overal ‘classes’ en ‘divs’ in te voegen – in Drupal word je soms tureluurs van de overmaat aan CSS.
Front-end: kant-en-klare themes
WordPress-gebruikers worden verwend met een overvloed aan kant-en-klare themes – deels gratis, deels voor een bescheiden bedrag te koop. Het laatste jaar zie ik steeds meer van die themes overgezet worden naar Drupal, al blijft Drupal sterk achterlopen.
Voor TYPO3 is het aanbod aan goede themes helemaal erg beperkt. Als je voor TYPO3 kiest, is de kans dus groot dat je zelf moet gaan themen, of dat deel van de ontwikkeling uitbesteden.
Community
Via mailinglijsten, forums en gebruikersdagen volg ik de community’s van WordPress, Joomla, Movable Type, TYPO3 en Drupal op de voet. Die van Drupal vind ik het plezierigst en meest gastvrij, met WordPress als goede tweede. Vooral op de halfjaarlijkse Drupal-conferenties (DrupalCon) ervaar ik een schwung die ik zelden elders meemaak in de ict-wereld, zie bijvoorbeeld mijn ervaringen met DrupalCon 2009 in Parijs.
Conclusie
De goede verstaander zal het wel hebben begrepen: ik ben zelf meer fan van Drupal dan van TYPO3. Vooral de gebruiksvriendelijkheid voor redacteuren, de elegante architectuur van Drupal en de enthousiaste community hebben mijn hart gestolen. Als voormalig TYPO3-ontwikkelaar heb ik de nogal spartaanse interface en het schrijven en debuggen van Typoscript als de grootste struikelblokken ervaren.
Daarmee wil ik beslist niet zeggen dat TYPO3 in zijn algemeenheid een inferieur systeem is. Als het gaat om complexe portaalsites met content op verschillende (sub)domeinen, denk ik zelfs dat TYPO3 een meer solide oplossing biedt dan Drupal. De toekomst van TYPO3 zie ik daarom vooral als ontwikkelframework voor high-end toepassingen, minder als cms. De TYPO3-community werkt zelf al geruime tijd aan zo’n framework: Flow3. Zonder meer een interessante ontwikkeling.
Maar voor verreweg de meeste websites zal zo’n geavanceerd framework niet nodig zijn. Heb je een middelgrote website in gedachten? Met maar één domein? Eventueel met community? Of web 2.0-toepassingen? Dan lijkt Drupal me het aangewezen cms.
Willem Mol
Dit is de beste vergelijking van deze systemen die ik tot nu toe ben tegengekomen. Hartelijk dank. Ik heb een stuk minder ervaring met Typo3 dan met Drupal. Aangaande Drupal wil ik suggereren voor je redacteuren om in ieder geval de diff en autosave modules in te zetten. Het is misschien niet zo gebruiksvriendelijk als timemachine maar werkt praktisch hetzelfde. Het OTAP-argument tegen Drupal is volgens mij eigenlijk niet meer goed te handhaven nu aegir 0.4 beta zich extreem stabiel toont en drush make en de feature servers op het toneel zijn verschenen.
Ric van Westhreenen
Hi Wessel,
Goed verhaal. Ik merk wel dat je kennis over TYPO3 echt wel gedateerd is. Het hele aspect van Flexible Content Elements bespreek je niet, en zo mis je veel cruciale zaken die de vergelijking verbeteren. T3N heeft een goede vergelijking tussen beide systemen gemaakt aan de hand van een interview tussen kopstukken uit zowel de Drupal als TYPO3 wereld. In mijn ogen een van de beste vergelijkingen met actuele kennis.
Anja Schirwinski
Judging by Google Translate this seems to be a very helpful comparison. Is there a way I can convince you to provide an English translation of this text? We’re a German Drupal shop so we have to deal with questions about how Drupal is different from TYPO3 all the time.
Wessel Zweers
@ Willem en Ric:
Nuttige aanvullingen, bedankt!
@ Anja:
Thanks, it’s a big surprise for me that this post even attracts visitors from abroad. My first concern is improving this post by incorporating useful additions and corrections that readers supply in these comments. If there is a significant number of non-Dutch speaking visitors, I will then surely look if I can find someone to translate this post in English or German!
Marcedwin
Ja, het blijft natuurlijk een mening. Het is wel zo dat Drupal wat gebruiksvriendelijker is, maar dat is Joomla bijvoorbeeld ook. Ik heb zelf ooit, na zeer uitgebreide studie, gekozen voor Joomla. Ik denk dat daar de meeste toekomst in zit voor kleine tot middelgrote sites. De nieuwe versie 1.6 met uitgebreide ACL is perfect.
Anderen vinden Drupal weer de minste, tsja wat moet je nu?
http://www.hiprank.com/drupal-vs-joomla-vs-typo3.html
Aassim
Ik vind dat er een groot verschil is in beide systemen qua permissies/autorisaties.
In TYPO3 kun je bijna oneindig ver hierin gaan. Drupal niet.
Wat ik ook merk is dat als iets niet standaard in Drupal zit, dat er dan heel snel een module voor wordt geschreven. In korte tijd heb je een hele batterij aan custom modules voor je site/intranet.
Mijns inziens heeft Drupal wel meer potentie puur en alleen vanwege de community en de love die daaromheen hangt. Er wordt veel geld gesponsord (miljoenen) wat weer allerlei innovaties kan stimuleren.
Verder ben ik het in zijn algemeen behoorlijk eens met je artikel :).
Overigens mist Drupal een TemplaVoila uitvinding van TYPO3 en andersom mist TYPO3 een CCK-Views uitvinding van Drupal 🙂
Berend Jan
Bedankt! Zeer informatieve vergelijking. Hier heb ik iets aan.
Vincent
Thanks!
Ik probeer Drupal 7 (D7) uit, gewoon een kleine site bouwen. Ik gebruik Zen. Het concept van inhoudstypes ontgaat me nog. Er zijn er twee standaard, ik heb er eentje toegevoegd. Maar als ik inhoud wil “toepassen” dan bestaat er volgens Drupal nog geen inhoudstype. Afijn. Als er nou ergens diepere documentatie was, of een bruikbare thread.
Dit is een voorbeeld. Veel modules zijn niet klaar voor D7. Maar ja, je gaat nu toch niet meer in D6 werken? Men sleutelt immers al aan D8.
De veelgeprezen CCK is nog niet stabiel voor D7, ik tref alleen dev-versies aan. Dus die mooie feature vervalt.
Uiteindelijk zal het voor redacteuren misschien wel lekker werken, maar voor het opbouwen van een site ben je de pineut. De systematiek is “cascading”. Drupal heeft een core. Een theme overschrijft een deel van die core. En jouw eigen bijdrage overschrijft weer een deel van het theme (of van de core). Hoe doe je dat? Door een complex systeem van .tpl.php bestanden te vullen met HTML en PHP. Niet alleen HTML/CSS, frontend developers moeten nu ook kennis nemen van PHP.
In wezen is Drupal alleen geschikt voor een homepage en één soort vervolgpagina (dit is vast niet waar, maar het lijkt er in het begin wel heel veel op). Dat is in TYPO3 wel even anders. Pagina’s ontwerpen en implementeren, met variaties daarbinnen waar gewenst, was er altijd al en is tegenwoordig erg eenvoudig. Ook in HTML5.
De “klachten” over TypoScript (TS)… met TypoScript valt het ook wel mee. Het is gelaagd opgezet: vaak geen TypoScript maar flexforms (bijv, voor het aantal nieuwsitems in een lijst hoef je alleen maar een getalletje in te vullen); anders constanten invullen in een form; en uiteindelijk eenvoudig tot complex TS. Maar als je dat nodig hebt zit je al heel diep in een complex systeem, niet nodig voor de eenvoudiger sites.
Ben ik verblind door 10 jaar TYPO3 kennis? Ik denk het niet. Het systeem van de paginaboom is bijna identiek aan mappen en documenten zoals iedereen dat wel gewend is van Windows. Het onderscheid om te komen bij de pagina-eigenschappen (paginatitel bijvoorbeeld) en pagina-inhoud (alinea’s, foto’s, filmpjes, etc.) is misschien even wennen. Maar ik heb de grootste digibeten er wel binnen 2 uur mee weg zien lopen – 5 jaar geleden al, dus vóór de grote interface verbeteringen van de laatste tijd. Tegenwoordig is instructie op afstand vaak afdoende: 4 afbeeldingen volstaan voor redactioneel beheer. TYPO3 biedt ook nog eens de keuze voor backend editing én frontend editing.
Verder wordt in TYPO3 inhoud gewoon afgehandeld als record en is het voor redacteuren “veldjes vullen”. Alsof je een formulier opstuurt. Omdat je op een pagina staat, weet je ook waar dit formulier terecht komt: op die pagina.
Ook voor kleine en middelgrote websites is TYPO3 ook erg interessant. Een beetje TYPO3 leverancier faciliteert eventueel meerdere sites in één boom – kosten effectief en volstrekt veilig dankzij het permissie-systeem. Maar ook een eigen installatie kan snel worden gerealiseerd.
Misschien moet ik het Drupal-licht nog gaan zien. Er is veel vraag naar, dus het zou wel handig zijn. 🙂
Albert
Vincent,
Even wat antwoorden op je vragen:
CCK zit in core bij Drupal 7. (fields in core) Dus die heb je al als je D7 gebruikt. Er is wel een dev van CCK voor D7 maar enkel voor enkele extra functionaliteiten welke je waarschijnlijk niet nodig hebt.
Verder klopt het wel dat je als themer enige kennis van PHP moet hebben om bepaalde diingen te kunnen oplossen.
Meerdere sitess beheren met 1 core is ook bij uitstek geschikt met Drupal. Dit kan met gescheiden databases maar ook shared (dmv domains module).
Wat betreft documentatie: er zijn legio zeer goede boeken aanwezig die je precies door deze opstartproblemen heen helpen. Het duurt even voordat het besef komt hoe krachtig Drupal is, maar als je het eenmaal door hebt wil je niet meer terug 😉
Ronald Wopereis
hi Wessel, dank voor je mooie blog.
bij TYPO3 zit zowel de data van de website als de data van de markup in dezelfde database. vandaar dat je dat gedoe met id’s hebt.
veel simpeler zou zijn als je de markup in een andere tabel en/of database zou kunnen stoppen dan de content.
vergelijk het met bijvoorbeeld MS-Acess. Daar kun je twee .mdb bestanden maken, de ene heeft alleen tabellen (= webcontent) en de andere (= markup) heeft geen tabellen maar referenties naar de tabellen uit de andere mdb, plus queries reports enz.
op die manier kun je een nieuwe versie van je MS-Access programma leveren (= de markup.mdb) zonder dat je de gebruikersdata (= webcontent) overschrijft.
hoe zit dat bij Drupal? is het daar wel gescheiden?
hartelijke groeten,
Ronald Wopereis
http://www.red-seadog.com
Open Source Your Business